Waarom Fair Remake Design?
Samen vormen we een digitale community. Via deze website hebben we ook in deze “coronatijd” met elkaar in contact. En gaan we samen de uitdaging aan om aan een duurzamere wereld werken. Als je bij ons in de wereldwinkel rondkijkt zie je dat we ook veel kunnen leren van de makers van fair trade producten. Zij maken van oud papier, van blikjes, oude autobanden, plastic flessen enz. de origineelste producten.
Afgelopen jaar heeft stichting Fair Trade Eindhoven allerlei workshops “hergebruik textiel” georganiseerd in de wereldwinkel. Maar je kunt veel meer materialen hergebruiken. Ook van b.v. gebruikt plastic, papier, hout en blik zou je zelf iets nieuws kunnen maken. Omdat bijeenkomsten in coronatijd (nog) niet kunnen gaan we op de digitale toer. Op deze website staan al wat voorbeelden, maar het is de bedoeling dat iedereen mee kan doen. Ook jouw ideeën en ontwerpen kun je insturen. Je kunt ook reageren op de inzendingen van anderen met vragen, opmerkingen en aanvullingen. Zo wordt uitwisseling en ontmoeting mogelijk en gaan we elkaar inspireren om op een leuke manier bij te dragen aan een schoner milieu.
Welkom in onze digitale community.
Maak iets van ‘afval’materiaal en deel het met ons. Word jij de “ontwerper” van de maand!
Evenementen, bijeenkomsten, workshops, samen iets doen, dat is voor onze gezondheid nu even (en misschien wel langer) niet mogelijk. Maar we bedenken daar wat op. We zijn creatief en gaan niet bij de pakken neerzitten. Digitale musea, digitaal onderwijs, digitaal vergaderen, dus waarom niet digitaal ontmoeten en samen digitaal iets doen!! Dat is de reden dat ik graag de uitdaging aan ga om samen een digitale community te bouwen, waar we ideeën uit kunnen wisselen, elkaar kunnen laten zien hoe we iets maken en elkaar kunnen stimuleren om te onderzoeken wat we met onze gebruikte spullen en resten kunnen doen. In ieder geval niet weggooien, maar er iets nieuws van maken. Dus ik doe mee met fair remake design.
Marianne Kemps
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als wijkcentrum de Dommel is het op dit moment niet de mogelijk om samen met en voor de buurtbewoners iets te organiseren, dit om het risico om ziek te worden zoveel als mogelijk te voorkomen. Verder zijn ook alle andere evenementen, workshops etc. stil gelegd. We vergaderen digitaal wat al na een week bijna als normaal aanvoelt om te doen.
Na de workshop “we remake it” die we in september hebben gegeven is dit een vervolg wat ook al in de pen zat. Fysiek kan nu niet dus is het een hele uitdaging om de ideeën, vragen en antwoorden te koppelen aan een digitale workshop. Hoe maak je het en wat heb je nodig, hoe breng je het duidelijk over.
Voor mij is het ook een meerwaarde om met oude spullen of resten bezig te zijn zodat mijn eigen fantasie/creativiteit geprikkeld gaat worden. Als we hiermee buurtbewoners in deze tijd een middag ontspanning kunnen bieden en tegelijkertijd er zich bewust van maken dat met een beetje fantasie je iets leuk kunt maken van wat je normaal misschien weg zou gooien dan zijn we een eind op de goede weg denk ik en hebben we een win win situatie.
Sissie Hommersom
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een geweldig mooi initiatief waar ik graag aan meedoe. Dit project sluit naadloos aan bij de doelstellingen van Kwataniza. Het geeft verbinding met ontwikkelingslanden, in ons geval Oeganda. We leren van de Oegandezen hoe we verspilling kunnen tegengaan. Met creativiteit kunnen we spullen die we weg willen gooien hergebruiken, zelfs up-cyclen en een nieuw leven geven. Hiermee werken we aan een beter milieu, klimaatverandering en duurzaamheid. Het geeft ons de mogelijkheid om hier wat te doen waar mensen in ontwikkelingslanden ook beter van worden.
Tiny Koppens, Kwataniza, http://kwataniza.nl/
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dynamo Jeugdwerk draagt graag bij aan deze website door onze filmpjes te delen. Onze motivatie motivatie is om jongeren te inspireren zodat zij eigen talenten ontdekken en ontwikkelen. Via deze weg is er een mogelijkheid voor jongeren om ideeën op doen, gelijk gestemde te vinden die creatief zijn of zich willen richten op duurzaamheid.
Voor meer informatie over ons, kijk op: www.dynamojeugdwerk.nl en Facebook: dynamojeugdwerk
Stefanie van Berkel, Dynamo Jeugdwerk
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
En hoe ziet de economie er straks uit? Kunnen we afscheid nemen van de wegwerpmaatschappij en bouwen aan een duurzame toekomst? Of gaan we zo snel mogelijk op de oude voet verder?
Het zijn grote vragen en uitdagingen. Maar de coronacrisis biedt ook nieuwe kansen. We worden gedwongen om creatief na te denken. En we vinden nieuwe oplossingen.
We gaan er samen iets van maken…
Bouw mee aan een digitale community, waar we elkaar online kunnen ontmoeten en inspireren. In deze digitale ontmoetingsplaats kunnen we ideeën uitwisselen, elkaar helpen samen bedenken hoe we afvalmateriaal kunnen recyclen tot nieuwe producten, waar je blij van wordt. En wie weet ontdek je hele nieuwe talenten bij jezelf.
Ghita Hergarden, Achtse Barrier Voor Elkaar, https://www.abvoorelkaar.nl/
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
We doen mee met Fair Remake Design, want we missen jullie. We missen de gezelligheid in de huiskamer, in het leslokaal of lokaal creatief. Via deze website willen we graag creatief verbonden zijn met jullie. Zo kunnen we elkaar toch inspireren, opzoeken, ondersteunen, samen activiteiten ondernemen en verhalen met elkaar delen. Deze website zorgt er ook voor dat we nieuwe mensen leren kennen, nieuwe vaardigheden kunnen leren en nog veel meer. En wie weet kunnen we de geleerde technieken delen als we elkaar weer in het echt kunnen zien. Ik ben benieuwd naar jullie reacties, verhalen, ervaringen, foto’s en filmpjes. Veel plezier!
Leyla Kalender, stichting Ik Wil, http://www.stichtingikwil.nl/
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wij zijn Lorenza en Kathy en wij doen aan fair-remake-design omdat wij onze ervaring met recycling graag willen delen. Wij organiseren kunstzinnige en creatieve workshops iwaarbij we uitgaan van een milieuvriendelijk concept: recycling! Waaroom de naam zengvogel? De zangvogel bouwt zijn nest van afval en restmaterialen. Vaak prachtige kunstzinnige bouwwerken zonder enige negatieve invloed op het milieu. Een mooi voorbeeld is de prieelvogel, die zijn huis en erf versiert met alles wat hij tegenkomt: bloemen, veertjes en zelfs kleurige stukjes plastic en dopjes. Al deze creatieve vogels zijn voor ons een inspiratie om ook mooie dingen te maken zonder negatieve impact op het milieu.
Lorenza Caroli en Kathy van den Berg, De Zangvogel
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zelf aan de slag!
Zeefdruk Techniek - Lees verder
Tie dye met Uienschillen - Lees verder
Heartvelt vilt muizen - https://www.instagram.com/tv/CCaiDcfHSJQ/ Lees verder
Halona, natuurlijk schapenvacht maken - Lees verder
Sports for Children - Lees verder
Tie dye verven met ui - Lees verder
Plantenhanger van een oud t-shirt - Lees verder
Een bloempotje van textiel - Lees verder
Mijn nieuwe vogelboekje - Lees verder
Kussen van Oude Spijkerbroeken - Lees verder
Mandje van papier - Lees verder
Hoedje van papier - Lees verder
Papieren slinger - Lees verder
Hooikist - Lees verder
Van eierdoos naar Kip - Lees verder
Slinger van tijdschriften - Lees verder
- Olifantenpoeppapier - Een olifant eet 180 kilo voer per dag. Dit zijn vooral palmbladeren, kokosblad en kitulschors. Door zijn snelle verbranding laat de olifant dagelijks enorme bulten poep achter. In Kegalle wordt papier gemaakt van deze overblijfselen.Vies? Helemaal niet! De door de zon uitgedroogde poep wordt verzameld door medewerkers van het Maximus Papier Project. De poep wordt… Lees verder
Kaarten uit Kenia - Lees verder
Drinkflesjes van bioplastic - Lees verder
Vloerkleed Haken - Lees verder
Potjes haken van plastic afval - Lees verder
Handige mini gieter - Lees verder
Planthanger van plastic fles - Lees verder
Plastic bloemen maken - Lees verder
Kleed van restmateriaal plastic - Lees verder
Opbergzakjes maken van plastic afval - Lees verder
De petfles rakket - Lees verder
- Dopper waterfles - De Dopper is een waterflesje met een verhaal, dit handige meeneemflesje is voor het grootste gedeelte gemaakt van gerecycled materiaal, vrij van de schadelijk geachte stof BPA en is bijvoorbeeld ideaal bij het sporten! De Dopper is gemakkelijk af te wassen en eindeloos te hergebruiken. De bovenkant kan eraf en wanneer omgedraaid heb je een… Lees verder
Pallet Tafel - Lees verder
Vogels voor vogels - We zijn met een paar mensen bezig geweest met het bouwen van nestkastjes. We hebben allerlei restanten hout, gelukkig ook veel plankjes en grotere stukken. Prima om de kastjes van te bouwen. Het dak kan open waarbij fiets-binnenband als scharnier functioneert. Zo hebben we ook bedacht om het hele dak te bedekken met dakpansgewijs stroken… Lees verder
Bliklopen - Lees verder
Gerecycled blik - In Madagaskar worden allerelei voorwerpen gemaakt van blik. Het blik wordt verzameld bij hotels en restaurants of bij het vuilnis. Het is milieuvriendelijk en een goedkope manier om aan materialen te komen. De ontwerpers maken niet alleen scooters en auto’s. Zo zijn er ook fietsen of vliegtuigen. Alle materialen worden gerecycled. Lees verder
Klankschalen - Lees verder
Gerecycled glaswerk - Lees verder
Jurk van Nescafe zakjes en cups - Lees verder
Reis om de wereld - Lees verder
Elisa maakt muziekinstrumenten - Lees verder
Zoutdeeg maken (2) - Lees verder
Zoutdeeg maken (1) - Lees verder
- Gerecyclede producten uit Vietnam - In Vietnam, het land dat onder meer bekend staat om de typische hoedjes (non la’s), maakt Tuong, producente, onder meer shoppers en (fiets)tassen van kunstmestzakken. Het bedrijf van Tuong is gevestigd in Ho Chi Minh City in Zuid Vietnam, ook wel bekend als Saigon. De zakken zijn vanwege mis- of overproductie niet geschikt als ‘kunstmestzak’,… Lees verder
Glazen uit Vietnam - Opvallend aan dit glaswerk is de blauwe, bruine of groene tint. Deze tint ontstaat doordat er oude limonadeflesjes en inktpotjes gebruikt worden als grondstof. Oude limonadeflesjes en inktpotjes in worden ingezameld en in de oven omgesmolten tot één grote glasmassa. Met een metalen pijp wordt een hete 'bol' glas in de juiste vorm geblazen. Net… Lees verder
Tarpailin uit de Filippijnen - Gebruikte tarpaulin reclameborden als hoofdmateriaal voor een productlijn van slingers, potten, tassen, etuis en portemonnees. Oude kranten als grondstof voor papier-maché producten zoals vogels, kerstversiering en schalen van papierpulp. Onze importeur heeft een collectie slimme, duurzame accessoires gemaakt van gerecyclede materialen. Nieuwe producten ontstaan via een unieke samenwerking tussende importeur (concept), de Filippijnse ontwerper (design)… Lees verder
Macrame wallhanger - Lees verder
Wijnfles met touw - Lees verder
Decoupage stap voor stap - Lees verder
Vloerkleed maken van restmateriaal - Lees verder
Ring van fietsband en knoop - Lees verder
Plantenhanger - Lees verder
Van servies naar mozaiek - Lees verder
Windlicht van restmaterialen - Lees verder
Klei maken met kids - Lees verder
Remake Textile en Minimusical Fairtrade Eindhoven 2020 - Lees verder
Wereldreis
Wereldreis Part IX - Lees verder
Wereldreis Part VIII - Lees verder
Wereldreis Part VII - Lees verder
Wereldreis Part VI - Lees verder
Wereldreis Vlog - Lees verder
Wereldreis Part V - Lees verder
Wereldreis part IV - Lees verder
Wereldreis Part III - Lees verder
Wereldreis Part II - Lees verder
Wereldreis Part I - Lees verder
Hoe kun je meedoen?
Heb jij ook iets leuks gemaakt!? Dat zien wij heel graag! Stuur foto’s en film, dan maken wij er een leuke video van. Korte stukjes gewoon met je telefoon door gebruik van Whatsapp, indien de video’s niet op je telefoon staan OF te groot zijn om te versturen via mail kun je gebruik maken van WeTransfer.com. Klik op de link of ga zelf naar www.wetransfer.com.
Wanneer je vragen hebt over het versturen van de video dan kun je altijd contact met ons opnemen via meedoen@fair-remake-design.nl
Contact
Why Fair Remake Design
Doing things in a fair and sustainable way. That goes without saying, you will think. But how do we do this in practice? What about: not throwing away anything but reusing it! This means less waste and a cleaner environment. Our website gives examples of how you can use ‘waste” material to make new things. See under “Zelf aan de slag!” (“Do it yourself!”) We hope this will inspire you to join us. Make something from “waste” material and send a video or photos to show how you did it to: meedoen@fair-remake-design.nl. If the Dutch texts in the videos are not clear to you, you can ask questions in English, which will be answered in English. We are curious to see what you will make. Are you going to be the “designer” of the month?
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.