Gelukspoppetjes en de mooie handgeweven stoffen gemaakt door de Maya’s, ken je misschien wel. Ook het aardewerk met mooie vormen en kleuren uit Mexico is bij ons heel populair. Maar hoe gaat het met de makers van deze fairtrade producten? Volgens de officiële cijfers vallen tot nu toe de slachtoffers van het Covid-19 virus in Guatemala en Mexico nog mee. Hoe het in werkelijkheid zit weten we niet precies. De gezondheidszorg stelt weinig voor, zeker voor het grootste arme deel van de bevolking. Het toerisme is hier ook stilgevallen en dit is ook een belangrijke inkomensbron. Een dag niet gewerkt is een dag geen eten. Honger is op dit moment hun grootste probleem. Ik denk met Moederdag aan deze mensen in Midden-Amerika en koop een vrolijke aardewerken vlinder voor in mijn moeders tuin.

Elke