In Nepal stopt veel productie door de lockdown en zitten veel mensen zonder werk. Zij hebben soms dagenlang niets te eten. De fair trade importeurs steunen hun producenten zolang mogelijk. Blijf dus fairtrade producten kopen.

Na de aardbeving van 2015 komt deze crisis extra hard aan. De impact is het grootst op de mensen die werken in productie en afhankelijk zijn van een dag tot dag salaris of per geproduceerd artikel worden betaald. Dit zijn de mensen die je nu op straat ziet zoeken naar voedsel uitgiftepunten. Dit zijn meestal migranten die oorspronkelijk niet uit de stad komen, maar vanuit dorpen in de Himalaya of andere afgelegen gebieden in Nepal naar de stad zijn gekomen voor werk. De impact is extra groot omdat deze mensen door de lock-down ook niet terug kunnen naar hun geboorteplaats. Daar hadden ze kunnen eten van de opbrengst van hun eigen land. Bovendien dreigt een recessie van ongekende omvang en er wordt gevreesd voor een torenhoge werkloosheid. Nepal moet het normaal gesproken vooral hebben van het toerisme en de gelden die binnenkomen via in het buitenland woonachtige Nepalezen. Beide bronnen van inkomsten vallen nu geheel weg.Wat nu duidelijker zichtbaar is dan ooit, is de impact van eerlijke en duurzame ondernemers en werkgevers. Wat we zien is dat deze werkgevers door het vuur gaan om werknemers door te betalen, maar zelf geen financieel vangnet hebben en vanuit de overheid geen support krijgen. Daarom blijven wij als fairtrade importeur onze ondernemers steunen. 
2 mei 2020