In Oeganda is de regering is bang voor een grote uitbraak omdat Oeganda te weinig ziekenhuizen en al bijna helemaal geen IC’s en beademingsapparatuur heeft.
Het zijn moeilijke tijden in de wereld door het coronavirus, in Nederland maar zeker ook in Oeganda. Ook in Oeganda zijn besmettingen geconstateerd.
Beschermingsmiddelen zijn net zo schaars als in Nederland. Daarom heeft Oeganda voor het hele land een totale lock down afgekondigd, om te beginnen tot 20 mei. Mensen mogen niet de straat op. Dat is een ramp voor de mensen want bijna niemand heeft er een koelkast. Mensen moeten er iedere dag er op uit om water en voedsel te halen. Nu dat zo moeilijk is zijn er veel mensen die honger lijden. Op verschillende plekken in het land hebben mensen ook geen water voor de nodige hygiëne. Je moet er niet aan denken wat een grote uitbraak voor mensen in Oeganda zou betekenen.
Na de ramp op 6 december 2019 waarbij er een grote aardverschuiving was en veel mensen ontheemd waren hebben de mensen in de bergen hun leven weer opgepakt. Kwataniza heeft in eerste instantie noodhulp gegeven. Daarna zijn de ontheemde gezinnen geholpen met de start van een nieuw huis en groentetuin bij het huis. Daardoor krijgen ze ook weer voedsel. Het is verrassend hoe veerkrachtig de mensen zijn.
De mensen in de bergen zijn voor de lock down flink aan het werk geweest met de aanleg van water in een paar dorpen. Maar dat werk ligt nu stil. Deze situatie laat zien hoe hard het water nodig is in de dorpen. Zo gauw als mogelijk zullen de mensen het werk weer hervatten al is het onduidelijk wanneer dat kan.
Oeganda heeft veel last van klimaatverandering. Het regent extreem veel, ook in het droge seizoen. Dat betekent overlast van water. Onlangs is er bij Kilembe in de buurt van Kassese zoveel water gevallen dat er een overstroming was. Het plaatselijke ziekenhuis stond daarbij onder water.

Meer over Kwataniza https://kwataniza.nl/