Een olifant eet 180 kilo voer per dag. Dit zijn vooral palmbladeren, kokosblad en kitulschors. Door zijn snelle verbranding laat de olifant dagelijks enorme bulten poep achter. In Kegalle wordt papier gemaakt van deze overblijfselen.Vies? Helemaal niet! De door de zon uitgedroogde poep wordt verzameld door medewerkers van het Maximus Papier Project.

De poep wordt gekookt met Margosa blad, wat een natuurlijk desinfecterende werking heeft. Na een kookproces van acht uur wordt afvalpapier uit de kantoren van Colombo aan het mengsel toegevoegd en samen verder ingekookt tot een stevige pap. Van deze pap worden vervolgens vellen papier geschept. Door zouttoevoegingen kan het papier bovendien in elke gewenste kleur gemaakt worden.Van 10 kilo olifantenpoep wordt tot wel 120 vellen papier of 60 vellen karton gemaakt. De vellen worden als basis voor verschillende producten van Lanka Lamai gebruikt.

Naast het duurzame (her)gebruik van olifantenpoep en oud papier, heeft het Maximus Papier Project nog een tweede doel. Olifant en mens staan in Sri Lanka soms recht tegenover elkaar, zeker wanneer hongerige olifanten de schaarse oogst vernietigen. Het Olifanten Weeshuis wil olifanten een veilige plek bieden, zodat de oogst beschermd wordt tegen de olifant, en de olifanten beschermd zijn tegen de mens. Alle opbrengsten uit dit project komen dan ook ten goede aan het Olifanten Weeshuis.

Koop kaarten, boekenleggers en memo’s van olifantenpoeppaier: handgemaakt, eco-verantwoord en ijzersterk